Scherp geprijsd
25 jaar ervaring
Garantie op stucwerk

Veelgestelde vragen over stucwerk

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Regelmatig krijgen wij vragen van klanten en geïnteresseerden over stucwerk en alles wat daarbij komt kijken. We hebben de meest gestelde vragen aan ons als stukadoors daarom hier op een rijtje gezet. Heb je een vraag? Laat het ons weten. We helpen je graag verder. Ben je benieuwd wat het kost om jouw woning of project te stucen? Vul dan geheel vrijblijvend ons stukadoor offerte formulier in.

Wat doet een stukadoor?

Een stukadoor stuct wanden of plafonds en zelf buitengevels. Van glad stucwerk tot korrelstructuren en decoratief stucwerk. Het stucmateriaal kan kalkgebonden, cementgebonden of kunstharsgebonden zijn.

Wat is een stukadoor?

Een echte stukadoor is een vakman welke alle mogelijke soorten stucwerk kan aanbrengen op een professionele manier. Een stukadoor maakt wanden en plafonds weer netjes zodat deze geschikt zijn voor schilderwerk of andere mogelijke eindafwerkingen.

Wat kost een stukadoor?

De kosten van een stukadoor zijn enorm variabel, zijn er grote oppervlaktes te stuccen of is het klein en tijdrovend? De laagdikte is ook een grote factor voor de kosten. Hoe dikker het stucwerk hoe hoger de m2 prijs. Verder heeft keuze van welk gewenst stucwerk aangebracht dient te worden om de kosten te bepalen. M2 prijzen beginnen vanaf € 10,- en kunnen oplopen naar meer dan € 100,- euro voor decoratief werk of buitenwerk. Meer informatie over onze prijzen vind je op onze pagina stukadoor prijzen.

Wat vraagt een stukadoor per m2?

De gemiddelde prijzen per m2 voor wanden en plafonds liggen tussen de € 10,- en € 25,- euro. Let wel op dat de kosten per afwerking enorm kunnen verschillen.

Kan nieuwbouw worden gestuct?

Het antwoord is simpel, JA. Het advies in de nieuwbouw geldt wel de wanden en plafonds glad te laten afwerken zonder enige structuur. Het voordeel hiervan is dat zettingsscheuren na een aantal jaar makkelijk bij te werken zijn zodat de woning nooit meer gestuct hoeft te worden.

Is Renovlies behang beter dan stucen?

Nee, renovlies is en blijft een behang en zal nooit zo strak worden als echt stucwerk. Naden kunnen zichtbaar blijven en loslaten of er kunnen plooien in de inwendige hoeken ontstaan.

Hoeveel meter stuct een stukadoor per dag?

Gemiddeld kan een stukadoor 20m2 tot 35m2 per dag stuccen. Er worden minder m2 gemaakt als het stucwerk erg bewerkelijk is.

Wat kost een stukadoor voor stucen per uur?

Een stukadoor vraagt tussen de € 35,- en € 40,- euro per uur. Dit wordt vaak aangehouden als een prijs per m2 niet rendabel is. Gebruikt materiaal wordt los berekend.

Wat is het goedkoopste stucwerk?

De goedkoopste afwerking in het stuccen is spackspuitwerk, een machinaal verspoten
korrelafwerking. In nieuwbouwwoningen is dunpleister glad stucwerk het goedkoopste stucwerk.

Hoe kan ik kosten besparen op een stukadoor?

Kosten besparen op het stucwerk zelf is vaak niet mogelijk. Zelf voorstrijken betekend ook dat de garantie bij de klant ligt. Wel kan er bespaard worden door veel voorbereidingen zelf te doen. Denk aan vloeren afplakken, woning leeg ruimen en schakelmateriaal afzuigventielen en trapleuningen te verwijderen.

Wat kost een stukadoor per dag?

Het daggeld wat een stukadoor vraagt zal tussen de € 300,- en € 350,- euro zijn. Materialen welke benodigd zijn worden los berekend.

Is stucen nodig?

Als wanden en plafonds beschadigd, gerenoveerd of er zit een ongewenste afwerking op dient er opnieuw gestuct te worden. Er is buiten stuccen geen andere oplossing om de wanden en plafonds weer glad en strak te krijgen.

Hoe dik moet stucwerk zijn?

De laagdikte welke benodigd is wordt bepaald op basis van hoeveel stucwerk er benodigd is bij een bepaalde ondergrond om de wanden en plafonds weer mooi waterpas en strak te krijgen. Een stukadoor brengt eigenlijk nooit meer stucwerk aan dan nodig. Laagdiktes kunnen variëren tussen de 2mm tot wel 5cm.

Hoe lang moet stucwerk drogen?

In de meeste gevallen is stucwerk na een week droog. Wanneer er geen verwarming of ventilatie in de woning aanwezig is kan het langer duren voordat het stucwerk droog is. In dit geval is het verstandig een kachel of bouwdroger te plaatsen.

Wat moet ik doen na stuken?

Na het stuccen dient het werk eerst goed te drogen. Bij glad stucwerk dient er naderhand nog geschilderd te worden waarbij voorstrijken voordat latex aangebracht wordt van groot belang is. Er zijn ook diverse stucwerk soorten welke na oplevering geen verdere afwerking meer behoeven.

Wat is het verschil tussen pleisteren en stuken?

Pleisteren is het aanbrengen van een dunne stuclaag om de wanden en plafonds glad te maken. Gemiddeld is dit 2 tot 4mm dik. Bij dikker stucwerk praten wij over raapwerk, de wanden en plafonds worden dan met een rei (een aluminium lat) vlak gemaakt.

Wat kost een heel huis stucen?

Dit ligt aan de grootte van de woning en het te stuccen oppervlakte aan m2. Een gemiddeld huis waar de wanden gestuct moeten worden zal tussen de € 3000,- en € 5000,- euro liggen. Een gemiddelde prijs voor wanden en plafond stucen ligt tussen de € 6000,- en € 10.000,- euro.

Kan er worden gestuct over behang?

Het antwoord is simpel, NEE. Bij het aanbrengen van stucwerk weekt het behang op en zal het loslaten. Het is zelfs van belang elk stukje behang papier van de wanden te verwijderen.

Kan er worden gestuct in een badkamer?

Ja, het is mogelijk in badkamers te stuccen, hiervoor worden cementgebonden producten gebruikt als onderlaag en een waterdichte eindlaag zoals Betoncire of Sikkens Wapex.

Wat dien ik doen voordat de stukadoor komt?

Voordat de stukadoor komt is het raadzaam te zorgen dat de wanden en plafonds klaar gemaakt zijn om te stuccen, denk aan behang wat nog verwijderd moet worden. Zorg dat de woning zo leeg mogelijk is en dat de stukadoor overal goed bij kan. Schakelmateriaal, afzuigventielen en trapleuning dienen op voorhand verwijderd te zijn. Vloeren hoeven alleen afgeplakt als de bestaande vloer aanwezig blijft.

Kan je stucen op kleur?

Glad stucwerk kan helaas niet direct op kleur en zal ten alle tijden nog geschilderd moeten worden. Spachtelputz en veel decoratieve afwerkingen zoals Marrakech, Pandomo of Betoncire kunnen wel direct op kleur.

Wat is de BTW op stucwerk?

Voor particulieren met een nieuwbouwwoning tot 2 jaar oud wordt er 21% BTW aangehouden. Particulieren woningen ouder dan 2 jaar kunnen onder 9% BTW gefactureerd worden. Voor aannemers en bouwbedrijven kan BTW verlegd worden gefactureerd.

Hoe ontstaan scheuren in stucwerk?

Scheuren in stucwerk kan vele oorzaken hebben maar komt meestal door werking tussen
verschillende materialen of zetting van de woning. (nieuwbouw) Er wordt gaasband aangebracht op verplichte plekken en daarnaast op scheurgevoelige plekken. Scheurvorming is in de meeste gevallen niet te voorkomen. De stuclaag zal mee scheuren met de ondergrond.