Scherp geprijsd
25 jaar ervaring
Garantie op stucwerk

Hoeklijnen en stucstops

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Stukadoors gebruiken bij hun werk vaak stucprofielen. Hoeklijnen en stucstops zijn de meest gebruikte profielen. Een hoeklijn wordt ook wel een hoekbeschermer, hoekspeer of stucprofiel  genoemd. Vaak weten onze klanten niet precies wat wij bedoelen vandaar deze pagina met de nodige uitleg. Hoeklijnen worden geplaatst en op maat geknipt om een uitwendige hoek te voorzien van een hoekprofiel zodat er een stevige hoek ontstaat en het stucwerk mooi strak wordt.

Stucstops worden vaak gebruikt in lepe hoeken, tegen kozijnen, voor dilatatievoegen, als eindprofiel of voor het maken van een platte plafondplint op het plafond. Bij het maken van een boog of bij ronde ramen wordt er gebruik gemaakt van flexibele hoeklijnen. 

De volgende profielen worden gebruikt door onze stukadoors:

  • Gegalvaniseerde hoeklijnen en stucstops.
  • Plastic hoeklijnen en stucstops. (voor buitenwerk)
  • RVS hoeklijnen en stucstops. (voor buitenwerk)
  • Flexibele hoeklijnen en stucstops.

gipsplaten stuccen stukadoor Amsterdam stucwerk Haarlem

Het gebruik van verschillende hoeklijnen

Onder de hoekbeschermers is ook nog een onderscheid te maken afhankelijk of er dik of dun gestuct gaat worden. Hoeklijnen voor dik stucwerk zijn steviger en zijn van dikker metaal waardoor deze niet buigen bij stellen om daarna dik stucwerk aan te brengen. Deze worden dan ook vaak een aantal cm van de wand waterpas gesteld zodat de wanden of plafonds weer mooi recht worden nadat het stucwerk is aangebracht.

Voor het dunnere pleisterwerk wordt gebruikt gemaakt van hoekprofielen welke veel dunner en flexibeler zijn en vaak direct op de ondergrond kan worden aangebracht nadat deze op maat zijn geknipt. De hoekprofielen voor dik stucwerk worden vaak gebruikt in de bestaande bouw en de dunnere hoeklijnen in de nieuwbouw, dit omdat in de nieuwbouw de wanden vaak behang klaar worden opgeleverd en zo goed als waterpas en haaks gemetseld zijn vanuit de bouw.

Plastic of RVS hoekprofielen worden gebruikt voor uitwendige hoeken van buitengevels. Bij het stuccen van buitengevels dienen de profielen weersbestendig te zijn. De plastic hoeklijnen zijn vaak wit zodat deze overeen komt met de kleur van het buitenstucwerk. Ook het mogelijk de gevel na het aanbrengen van buiten stucwerk de profielen mee te schilderen in de gewenste kleur.

RVS ofwel roestvrij stalen hoeklijnen worden vaak gebruikt voor een luxe en glimmende uitstraling van de uitwendige hoeken. De hoekprofielen zijn dan ook aanzienlijk duurder dan de plastic variant. Gegalvaniseerde hoeklijnen kunnen buiten niet gebruikt worden omdat deze roestgevoelig zijn en door het oxideren gaat leiden tot het loslaten van de profielen of stucwerk.

Flexibele hoeklijnen zijn geschikt om een mooie strakke ronding te creëren in het stucwerk. Deze profielen worden gebruikt bij ronde ramen of bij een gewenste golving van lijnen in het stucwerk.

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Wat zijn stucstops precies?

Stucstops zijn platte profielen met een opstaand 90 graden rand. Verkrijgbaar in gegavanisserd metaal, plastic of RVS. Deze profielen worden gebruikt om letterlijk te stoppen met stuccen waar dit gewenst is zodat er een mooie strakke lijn ontstaat in het stucwerk. Dit kan zijn in een lepe hoek waar deze niet precies 90 graden is maar meer of minder is.

Verder worden stucstops gebruikt bij dilatatievoegen zodat als er scheurvorming optreed de scheurlijn tussen de 2 gebruikte stucstops zal ontstaan zodat het een rechte scheur wordt in plaats van een scheur welke van links naar rechts over de muur komt. Bij het aanbrengen van platte plafondplinten ook wel een Amsterdamse jodenplint genoemd worden ook stucstops gebruikt. Dit ook weer voor strakke lijnen in het stucwerk.

De hoogte van de stucstop is krijgen is een hoogtes van 3mm, 6mm en 1cm. Gegalvaniseerde stucstop profielen worden binnen gebruikt en plastic en RVS stucstops worden voor buitengevel stucwerk gebruikt.

Stukprofielen zijn niet anders dan hoekprofielen die gebruikt worden voor het pleisteren om strakke en sterke hoeken te creëren. Voor het pleisteren wordt het hoekprofiel op de buitenhoeken van de wand en het plafond geplaatst. Verder kan het gestukt worden.

Hoeklijn aanbrengen stukadoor stucwerk

Stucwerkprofielen in de nieuwbouw

Bij een behang klare oplevering van uw nieuwbouwwoning brengt de bouwer niet in alle gevallen hoeklijnen of stucstops aan waar nodig. De regel is dat alle uitwendige hoeken van de binnenwanden standaard voorzien worden van hoeklijnen. Bij de raam of deurkanten van de gevels worden niet altijd hoeklijnen aangebracht vanuit de bouw. Dit is per bouwer verschillend en afhankelijk van het type materiaal waarmee de bouwer de wanden opmetselt.

Bij een betonnen of ondergrond van fermacell platen zien wij vaak dat er geen hoeklijnen geplaatst zijn vanuit de bouw. Bij gebruik van kalkzandsteen plaatst de bouwer vaak wel hoeklijnen omdat ze anders geen strakke hoek kunnen leveren aan de koper.

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Prijzen van hoeklijnen en stucstops

Waar het gebruik van hoeklijnen of stucstops nodig worden de profielen vaak los berekend en zitten meestal niet in de m2 prijs van het stuccen verwerkt. Het benodigde aantal verschilt namelijk per woning. Bij het inmeten van de woning of bedrijfsruimte op locatie wordt het aantal opgenomen en los vermeld in de offerte. Op voorhand is het dan ook erg lastig het aantal in te schatten.

Wij rekenen voor profielen binnen 10 euro ex. Btw per lengte van 2,6 of 3 meter lengte. Profielen voor buiten zijn wat duurder en deze prijzen liggen gemiddeld op 20,- tot 30 euro per profiel afhankelijk of er plastic of RVS profielen gewenst zijn.

Waarvoor worden hoeklijnen gebruikt?

Hoeklijnen worden gebruikt om uitwendige hoeken van wanden of plafonds recht en waterpas te kunnen stellen voor een waterpas staande hoek. Daarnaast maakt een hoeklijn een harde uitwendige hoek welke minder beschadigingsgevoelig is.

Waarvoor worden stucstops gebruikt?

Stucstops worden gebruikt voor het met een rechte lijn te stoppen met stuccen. Vaak worden stucstops gebruikt bij overgangen of bij kozijnen. Ook worden stucstops gebruikt voor het aanbrengen van een platte plafondplint.

hoeklijn stucwerk stukadoor
Gipsplaten naden en schroefgaten stuccen
hoeklijn buiten stukadoor Amsterdam Haarlem Bloemendaal
Stukadoorsbedrijf stucadoorsbedrijf schilder stucwerk sauswerk stukadoor stucadoor pleisteren stucen

Telefoonnummer

020 – 782 5000

E-mailadres

Adres

Nieuw Zeelandweg 5 B17
1045 AL Amsterdam