Scherp geprijsd
25 jaar ervaring
Garantie op stucwerk

Gipsplaten afwerken

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Gipsplaten zijn een veelgebruikt bouwmateriaal vanwege hun veelzijdigheid en betaalbaarheid. Of je nu een muur wilt bouwen, een plafond wilt afwerken of een scheidingswand wilt maken, gipsplaten zijn de ideale keuze. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van gipsplaten stucen.

Gipsplaten kun je op een gemakkelijke manier afwerken door de platen te stucen. Dit kan op twee manieren:

 1. Het dichtzetten van de naden en schroefgaten
 2. De gipsplaten afwerken door deze in zijn geheel te stucen.

De netheid van de gipsplaten bepaalt wat de beste optie is.

Door de gipsplaten goed af te werken is het mogelijk de gipsplaten te sauzen, latex te spuiten of te behangen. Het oppervlak kan namelijk met stucwerk geheel glad gemaakt worden, zodat verven en behang plakken een gemakkelijke optie is. Voor het beste resultaat raden wij aan de gipsplaten te laten afwerken door een professionele stukadoor.

Wil je weten wat de prijs per m2 is om gipsplaten te laten stucen? Vraag dan eens geheel vrijblijvend en snel een offerte aan. Wij zijn namelijk de specialisten als het aankomt op gipsplaten afwerken.

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Naden en schroefgaten dichten

Allereerst zullen de naden en schroefgaten gedicht moeten worden door middel van stucen. De naden van de gipsplaten kun je met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat je er tegen de scheurvorming gaasband op hebt aangebracht.

Als alles gedicht is met een laagje gipsmortel wordt dit na het drogen dit nog eens herhaald. Dit in verband met inkrimpen van gips zodat de naden niet meer zichtbaar zijn. Op de uitwendige hoeken worden hoeklijnen aangebracht en de inwendige hoeken van de platen kunnen het best gedicht worden met acrylaatkit.

Het is belangrijk dat:

 • De ondergrond van de wand of het plafond zit goed vast en beweegt niet. Hierdoor kan de stuclaag namelijk scheuren.
 • Er geen sprake is van vochtige plekken, lekkage of kans op vocht.
 • De ondergrond is egaal en kent geen grote oneffenheden, die de gipsplaten direct of door langdurige druk kunnen beschadigen.

Gipsplaat naden afwerken

De naden van een gipsplaat afwerken? Hier worden andere stucmaterialen voor gebruikt dan het wel bekende gips MP 75 of Goudband. De materialen zijn veel fijner van samenstelling wat benodigd is voor het afwerken van de naden. Vaak kost het wel het nodige materiaal om die naden dicht te maken. De naden dienen minimaal 2 keer te worden gestuct voor een goed resultaat.

Dit betekent dus dat je wel rekening moet houden met extra kosten wanneer je hiervoor een stukadoor inhuurt. Daarnaast zullen de naden van gipsplaten met gaasband, ook wel wapeningsband genoemd, moeten worden afgetapt om eventuele scheuren te voorkomen. Dit gaasband houdt de platen goed bij elkaar bij eventuele zettingen of werking van plafonds en/of wanden.

Na het aftapen van de naden is het belangrijk dat de naden meerdere malen worden gestuct met het juiste gips. Het is zo dat gips inkrimpt waardoor de naden bij het schilderen zichtbaar kunnen blijven. Dus nadat de eerste laag gips erin gesmeerd is zal er gewacht moeten worden totdat deze naad droog is zodat duidelijk wordt hoeveel gips er voor de tweede keer aangebracht moet worden.

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Gipsplaten laten stucen

Als je van plan bent de wanden te laten stucen en dit te laten doen door een stukadoor dan is het overbodig de naden en schroefgaten van te voren te dichten. Wat wel een belangrijk aspect is, is dat de gipsplaten netjes en schoon zijn en op de juiste manier aangebracht zijn. Mocht je een aannemer zoeken die gipsplaten aanbrengt en eventueel ook de elektra aansluit, kun je bijvoorbeeld terecht bij Keps bouw uit Haarlem, een betrouwbaar bedrijf waar wij nauw mee samenwerken.

De gipsplaten worden op voorhand voorgestreken waarna de stukadoor zijn stucwerk kan gaan aanbrengen. Als de gipsplaten niet worden gestreken dan zou de gipsplaag wel eens niet goed kunnen hechten en los kunnen laten.

Nadat er is voorgestreken worden op de naden van gipsplaten met gaasband aangebracht. Dit gaasband zorgt ervoor dat in het drogingsproces de naden niet gaan scheuren. Op de uitwendige hoeken worden er metalen hoeklijnen worden aangebracht. Dit kan ook op rechte als afgeronde gipsplaten gezet worden. Als er op deze manier te werk gegaan wordt kunnen de gipsplaten echt heel strak afgewerkt worden.

Zelf gipsplaten stucen

Ben je van plan de gipsplaten zelf te stucen? Hieronder vind je de juiste benodigdheden en een stappenplan.

Benodigdheden om gipsplaten te stucen

 1. Gipsmortel: Dit is een mengsel van gips, water en andere additieven dat wordt gebruikt om de gipsplaten te bedekken.
 2. Troffel: Een plat, driehoekig gereedschap voor het aanbrengen van de gipsmortel.
 3. Pleisterspaan: Om de mortel glad te strijken.
 4. Emmer en roerstaaf: Voor het mengen van de gipsmortel.
 5. Schuurpapier: Voor het gladmaken van eventuele ruwe plekken na het drogen.

Stap voor Stap

 1. Voorbereiding: Controleer of de gipsplaten schoon en stofvrij zijn. Repareer eventuele beschadigingen of gaten.
 2. Meng de gipsmortel: Volg de instructies op de verpakking om de juiste consistentie te bereiken.
 3. Aanbrengen van de eerste laag: Gebruik de troffel om de gipsmortel gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Laat het drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 4. Schuur en herhaal: Schuur eventuele oneffenheden en breng een tweede laag gipsmortel aan. Herhaal indien nodig totdat het oppervlak volledig glad is.
 5. Afwerking: Nadat de laatste laag is opgedroogd en geschuurd, kun je de wanden of plafonds schilderen, behangen of op een andere manier afwerken naar wens.

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Gipsplaten afwerken en stucen is geen eenvoudige klus

Bij het afwerken van gipsplaten moet je er voor zorgen dat de kieren tussen de platen onderling de juiste grootte hebben. De gewenste opening is gemiddeld tussen de 3 en 5 mm. Onze stukadoors kunnen dan de kieren goed vullen met gips alvorens gaasband aan te brengen op de naden. De platen dienen voor zover mogelijk op voorhand zo waterpas mogelijk worden aangebracht op de wanden en plafonds.

Het is dan ook lastig om als iemand zonder ervaring gipsplaten goed glad te stucen. Om het oppervlak geheel vlak te stukadoren met gips is een sterke goede geoefende hand nodig. Daarom hebben wij ook alleen stukadoors die veel ervaring hebben en die weten die waar ze bezig mee zijn.

Gipsplaten stuccen stukadoor Heemstede Amsterdam en Haarlem

Vakkundige stukadoors

Er wordt bij het verbouwen van woningen veel doe-het-zelf werk verricht. Met name ook bij het verwerken en het afwerken van gipsplaten. Om echter een optimaal resultaat te verkrijgen, is het raadzaam een specialist zoals een stukadoor in te schakelen. Met name wanneer het een groot oppervlak of een forse verbouwing betreft. Wanneer je geen ervaring hebt met stukadoren is het niet verstandig om te proberen het stucwerk zelf te doen. Om gipsplaten op een goede wijze glad te maken moeten er een goede voorbereidende maatregelen genomen worden.

Ook is het raadzaam alles optimaal af te werken voordat je aan de eindafwerking begint en de platen voorziet van verf of van behang. Voor het latex spuiten of sauzen van de wanden of plafonds kun je bij ons een offerte aanvragen, de gehele afwerking van de wanden en/ of plafonds nemen wij dan voor je uit handen.

Gipsplaten hebben immers een zuigende werking. Het is dan ook van belang bij verdere  afwerking dat er opnieuw wordt voorgestreken. Als dit niet gedaan wordt kan dit nogal storend zijn en het uiteindelijke resultaat beïnvloeden.

Dit moet vooraf goed ingeschat worden door de stukadoor en deze zal er op moeten acteren door bijvoorbeeld de juiste voorstrijk aan te brengen.

Bereken binnen enkele minuten uw prijs:

Prijzen gipsplaten afwerken

Het is lastig om hier een exacte prijs voor het stucwerk op gipsplaten te noemen. Toch kunnen we wel enigszins duidelijkheid geven over de prijzen over het gipsplaten afwerken. Zo kost het vullen van de naden van gipsplaten ongeveer 10,- tot 12,- euro per m2. Bij het volledig laten stucen van gipsplaten liggen de prijzen tussen de 16,- en 18 euro/m2.

Het afwerken van de naden van gipsplaten is een precisieklus, die een belangrijke bijdrage levert aan een geweldig eindresultaat zonder zichtbare naden.

Op voorhand dienen de gipsplaten door de stukadoor te worden beoordeeld om te bepalen welke afwerking het meest geschikt is voor de ondergrond. Dit is belangrijk om achteraf teleurstelling of ergernis te voorkomen. Het is dan ook een klus voor de echte stukadoor, zodat er een positief en prachtig resultaat opgeleverd wordt. Maak een afspraak op locatie of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Conclusie

Het afwerken en stucen van gipsplaten zijn cruciale stappen om een professioneel ogend eindresultaat te bereiken. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, het volgen van deze stappen zal je helpen bij het verkrijgen van gladde, naadloze oppervlakken die klaar zijn voor verdere afwerking. Vergeet niet om de juiste gereedschappen en materialen te gebruiken en om geduldig te zijn tijdens het proces. Met de juiste zorg en aandacht kun je prachtige wanden en plafonds creëren met gipsplaten.

Het goed en mooi afwerken en stucen van gipsplaten is echter geen eenvoudige klus. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen advies geven of het werk voor je uitvoeren als dat nodig is.

Dienen alle gipsplaten te worden voorgestreken voor het volledig stuccen?

Nee, er zijn bruine stucplaten welke niet voorgestreken hoeven te worden, de laag van de gipsplaat kristalliseert met de gips zodat het 1 geheel wordt. Alle andere gipsplaten dienen wel voorgestreken te worden.

Bij welke gipsplaten kan ik alleen de naden laten afsmeren?

Bij AK gipsplaten (afgeronde kant) kunnen de naden worden gevuld met gaasband en bijvoorbeeld Knauf Uniflot of een andere voegenvuller. Wanneer de AK gipsplaat onderbroken wordt is het niet meer mogelijk alleen de naden te vullen en zal alles in zijn geheel gestuct moeten worden.

Wat zijn de prijzen voor het volledig stuccen van gipsplaten

De gemiddelde m2 prijzen voor het stuccen van gipsplaatwanden zijn 17 euro/m2 ex. BTW. De plafonds starten vanaf 18 euro/m2 ex. BTW

Brengen jullie ook gipsplaten aan?

Ja, het is mogelijk ons bedrijf gipsplaten aan te laten brengen op bijvoorbeeld uw houten zolderkappen. Deze kunnen dan mooi afgewerkt worden met stucwerk. Neem contact op voor de prijzen.

Brengen jullie gaasband aan op de naden van de gipsplaten?

Ja, wij brengen altijd gaasband aan op de naden tussen de gipsplaten. Dit ter voorkoming van scheurvorming.

gipsplaten naden smeren Amsterdam Aerdenhout Bloemendaal
Gipsplaten klaar voor de stukadoor Amsterdam Hoofddorp Den Haag